SORU:Hocam, ben 30 yaşında bir bayanım. Orta halli, geleneksel Müslüman bir ailede yetiştim. Ailemin bana İslami eğitim konusunda tek yaptığı şey beni zamanında imam hatibe göndermiş olmasıdır. Hiçbir zaman ne namaz konusu ne de başka bir dini konuda uyarıda bulunmadılar ve her şeyi bana bıraktılar. Böyle bir ortamdan ben kendi çabalarımla ilahiyat fakültesini kazandım ve şu anda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapıyorum. Eşim de aynı branşta, aynı işi yapıyoruz. 4 yaşında bir kızımız var Rabbime çok şükür. Hocam sorun şu ki; ben çok hassas ve dayanıksız( buna iradesiz de diyebiliriz)bir insanım. Yapmam ya da yapmamam gerekenleri biliyorum ama bunu uygulamaya geçiremiyorum. Mesela çocuğum sık hasta oluyor, çok şükür alerji ya da boğaz enfeksiyonu gibi tedavisi olan hastalıklar ama ben bunu çok abartıyorum ve aşırı üzerine düşüyorum. Bir süre sonra bu takıntı haline dönüşüyor. Olur geçer, Rabbim böyle vermiş deyip geçemiyorum, diyorum ama geçemiyorum işte. Eşimin Allah rızası için yaptığı uyarılar bana kısıtlama, sınırlama ve istediği gibi şekillendirme gibi geliyor. Mesela, dizi seyretmem, topuklu ayakkabı giymem ve dışarı çıkarken az da olsa parfüm kullanmam gibi. Sohbetlerinizi takip ediyoruz eşimle birlikte. Anlattıklarınızdan kendime bir pay çıkarmaya çalışıyorum. Hatta bugün İman Bir Başkadır isimli sohbetinizi tekrar tekrar dinledim. Kendi vicdan muhasebemi yaptım, Allah sizden binlerce kez razı olsun. Rabbim nasip etti umreye de gidip geldim. Kendimi içi boşaltılmış çuval gibi hissettim ilk döndüğümde. Tüy gibi hafiflemiştim, oradayken kafamdaki bu gibi dünyalık takıntılardan sıyrılmıştım. Şimdi yine güçsüzleşmeye, dayanıksızlaşmaya, iradesizleşmeye, dünyadaki sıkıntılara fazla takılmaya başladım. Hocam, ben irademi nasıl güçlendirebilirim? Sabrımı nasıl artırabilirim, neler yapmalıyım? Sizce nelerde eksiklik ya da hata var, ne olur bana bir yol gösterin. Kararlı, güçlü, sabrı bol, sarsılmaz bir kalp ve iman ve yine sarsılmaz bir teslimiyet istiyorum, bunun için ne yapmalıyım? Bu arada psikiyatri doktoruna gitmemi de tavsiye eder misiniz?
CEVAP:Selamünaleyküm. Hanımefendi,
Allah Teâlâ sizi de bizi de razı olacağı bir hayata muvaffak kılsın. Sabırla iman yolunda yürümeye muvaffak olmamızı temenni ederiz.
Sizin durumunuz, hanım mü’minlerin neredeyse geneline dair bir sıkıntıdır. Çevremiz, arkadaşlarımız, kültürümüz bizi böyle bir hayata sevk etmektedir ama çaresiz değiliz. Önü kapalı bir yolda değiliz. Umutsuz kaldığımız an, şeytanın avuçlarında sıkılmış bir portokala dönüşebiliriz. Bu husus asla unutmayalım.
Özellikle dikkat etmeniz gereken bir nokta olarak şunu belirtmeliyim: Mevcut çevreniz, sizi siz yapan ortamdır. O çevreden böyle biri çıkmaktadır. O çevreyi yenilemeye çalışın. Bir listeye, son bir yılda kimlerle ne kadar oturup kalktığınızı yazın. Sonuç, sizi yetiştiren bahçeyi, o bahçenin toprak ve gübre yapısını göstermektedir. Başka türlü bir bitki istiyorsanız, toprakla ve o toprağı besleyen gübre ile ilgilenmeniz gerekecektir. Mesela yıllık tatilinizi, bu seferliğine beğendiğiniz bir ailenin misafiri olarak geçirin. Farklı ortamlara katılın. Dersler izleyin. Yavaş yavaş yeni arkadaş listesini büyütün.
Direk düzelme ve güzelleşme olmaz ama zemin oluşturabilirsiniz. Mesela çocuğunuzla alakalı durumu düzeltmeniz ancak çocuk sayınızı üç, dört çocuk durumuna getirmekle mümkündür. Tek çocuk, tek put demektir. Çocuk sizin gözünüzde çocuktan çok puta benzeyecektir git gide. İkinci çocukla biraz kırılır bu put. Üçüncüde de kaybolabilir. Buna göre bir değerlendirme yapın. Allah yardımcınız olsun.
Comments are closed