SORU: Ben üç kez nişanlandım ve nasip olmadı, üçü de bozuldu. İlk nişanlımla ailelerden gizli dini nikâh kıydık ve mehir olarak da ailemin nişanda taktığı iki bileziği gösterdim. Sonra, kız okul için başka şehre gitti, yirmi gün sonra geldi ve aradan yirmi gün kadar geçtikten sonra ailelere “Biz dini nikâh kıymak istiyoruz.” dedik. Onlar da: “Tamam kendi aranızda halledin.” dediler. Biz de daha önce nikâh kıydığımız için nasıl olsa kabul olmuştur deyip yeniden nikâh kıymayı gerek görmedik. Yani onlar bizim daha önce onlardan gizli, nikâh kıydığımızı bilmiyorlardı ve onlara bu isteğimizi belirttikten sonra nikâh kıydığımızı sanıyorlardı.
“Sadece biz bilelim herkes duymasın.” dedi kızın ailesi. Bizim aileden de teyzemler, anaannem, yakın akrabalarımız biliyordu. Kız uzakta okuyordu ve çok nadir görüşüyorduk. Nadiren yalnız kaldığımız oluyordu. Bir karı kocaya göre ufak tefek yakınlaşmalarımız oluyordu ama asla cima etmedik ve edecek seviyeye gelmedik. Ben asla onun avret mahallini görmedim o da benimkini. Sadece sarılmak öpmek gibi şeyler oldu. Bunları yazarken utanıyorum ama aklımda soru işareti kalsın istemiyorum. Yani asla karı koca olmadık.
6 ay kadar nişanlı kaldık ve bu süre içersinde toplam 1-2 ay görüşmüşüzdür, o uzakta olduğu için. Sonra nasip olmadı ayrıldık ve ondan sonra iki defa daha nişanlandım yine nasip olmadı ayrıldım. Şimdi 30 yaşındayım ve görücü usulü bir kızla telefonda görüşüyoruz. Kız iyi biri ve ailem bu kızı çok istiyor, illaki bu iş olsun diyorlar. Ben de kızı beğeniyorum ama kafamda bazı sorular var.
İlk sorum, benim geçmişte kıymış olduğum bu nikâh, Allah indinde kabul olmuş mudur? Resmi nikâhtan önce dini nikâh kıymaya çalışarak yanlış yaptığımı biliyorum ve çok pişmanım. Şimdi telefonda görüştüğüm kızla henüz nişanlanmadım, aramız çok iyi, seviyeli bir şekilde konuşuyoruz ve bana geçmişimi hiç sormadı. Sormasını da istemem çünkü geçmişimde çok hata yaptım hocam ve pişmanım gerçekten. Eğer ki ben, bu kız bana sormadığı halde, ona ‘senden önce 3 kez nişanlandım ve ayrıldım’ dersem, sebebini soracak. Ben de geçmişteki hatalarımdan dolayı sebebini söyleyemeyeceğim. Çok sıkıntı olacak ve bu iş olmayacak muhtemelen. Ama korkuyorum işte hocam, bu konuda dinimiz neyi emrediyorsa onu yapmak istiyorum.
Şimdi, bu kız sormadığı halde ona, ‘ben üç defa nişanlandım, ayrıldım ve ilk nişanlımla dini nikâh kıydık ama kabul oldu mu olmadı mı, bilmiyorum’ mu demeliyim? Yoksa yine o sormadığı halde sadece üç defa nişanlandım ayrıldım mı demeliyim? Ya da o sormadığı halde benim geçmişte bazı evlenme girişimlerim oldu ama bazı sebeplerden dolayı nasip olmadı mı demeliyim? Yoksa o sormadığı için hiçbir şeyden bahsetmeden susup o kızla yoluma devam mı etmeliyim? Eğer ki her evleneceğim kişiye bunlardan bahsedersem, muhtemelen benim evlenmem çok zor gibi görünüyor. Müşkül durumdayım hocam; söylersem, ailem çok kızacak ve üzülecek. Muhtemelen bu kız da nasip olmayacak. Söylemezsem, dinen yanlış olur mu bilmiyorum.
Dinimizin bu konuda kesin bir hükmü var mı, yoksa bu vicdanen karar verilecek bir konu mudur? Dinimize göre, sorulmadığı zaman geçmişi saklamak gerekir ama yine de sorulmadığı halde bu nişan olaylarından ve dini nikâh mevzusundan o kıza bahsetmeli miyim? evlenmeyi düşündüğüm kızın ileride bu dini nikâhı başka yerden duyma ihtimali çok düşük, amacım kandırmak değil evlenebilmek için sorulmayan bazı şeyleri saklamak?
CEVAP: Selamünaleyküm. Geçmişi karıştırmanı ve söylemeni gerektiren bir durum yoktur. Mevcut durumunu anlat, gerisini irdeleme.
Comments are closed