SORU: Biraz önce bir paylaşımınızda 8 yaşındaki bir yavrumuzun hafızlığını tamamladığını gördüm. Elhamdülillah çok sevindim aynı zamanda da içim de bir burukluk oldu.

 

Benim Allah’ın (c.c.) emaneti 2 oğlum, 1 kızım var hamdolsun. Büyük oğlum Muhammed Sirac, 8 yaşında ve yaklaşık 1.5 yıldır Hafız olmak istediğini söylüyor. 6 yaşında Kur’ân-ı öğrendi, 300 sayfa kadarını birlikte okuduk elhamdulillah.

 

Biz Antalya’da yaşıyoruz fakat burada bu konuyla ilgili başvuracağımız bir yer bulamadık. Oğlum 2 senedir yaz tatilinde yatılı kalıp her şeyi öğrenmek istediğini söylüyor lâkin, yaşı küçük diye hiçbir yer eğitim için kendisini almıyor. Biz de yazları camiye ve benzeri yerlere gönderdik.

 

Çok hevesli, hatta kendi kendine Kur’an-ı sesli sesli okuma denemeleri yapıp bana, ‘Anneciğim, Allah (c.c.) benim sesimi böyle güzel Kur’an okumak için yaratmış değil mi?’ diyor. Bu duruma ne kadar şükretsem azdır… Hevesinin kırılmasından endişe ediyorum! Bizlere duâ edin, Rabbimiz kendi katında razı olacağı en hayırlı kapıları açsın inşaAllah. Bu konuda tavsiyeleriniz var ise, paylaşırsanız çok mutlu olurum.
CEVAP:  Allah Teâlâ sizi ve yavrularınızı himaye buyursun. Ne mübarek hissiyat, ne güzel, Kur’an ile yeşermek, onunla güçlenmek, ne güzel!

 
Çocuğunuzu o yaşta kitabımızla buluşturacak bir eğitim merkezinin bulunduğunu zannetmiyorum. Münferit olarak yapılabilen örnekler vardır ama bir kurum düzeyine henüz gelebilmiş değiliz. Sizin gibi anne babaların temennileri biiznillah bizi daha iyi seviyelere getirecektir. Size özet olarak şunları söyleyebilirim:

 
– Çocuğunuzun bu tür belirtilerini yani şunu ezberledi ve bunu okudu gibi durumları tam ve kesin bir gösterge kabul etmeyin. Hayra işaret olarak kabul edin sadece. Ağır bir beklenti içine girersiniz ve daha ilerisini arzu edersiniz de olmayınca büyük bir hayal kırıklığına uğrarsınız daha sonra. Allah muhafaza buyursun, şeytan sizi öyle bir durumda bitirir. Mevcudu nimet bilin, hedefinizi büyük tutun, sabrınızı güçlü kılın ama pratikle, adım adım yol alın. Hayallerinize göre bir pratik beklemeyin sakın!

 
– Bu konuda yavrunuzun babası ile hemfikir olmanız çok önemlidir. Siz bir beklenti içinde babası ise daha başka bir beklenti içinde olursa bu, şeytanın işine gelir. Aman dikkat edin. Bu hususu baba ile tartışmayın bile. Alttan almasını, zamana yaymasını bilin muhakkak.

 
– Yavrunuz ve hafızlık konusunda ehli ile bir karar verin. Bunun için gerekiyorsa İstanbul’a iyi bir merkeze gidin. Onlar sizin çocuğunuzu test etsinler. Kendisi Kur’an bilen bir psikoloğa da gidebilirsiniz.

 
– Çocuğunuzla bu konuda tatlı sohbetler yapın. Onu adam yerine koyup Kur’an’ımızın adamı olması konusunu zaman zaman derinleştirin. Yalnız, asla ona hedef olarak sadece hafız olmak gibi bir daire çizmeyin. Onu yapar ve ortada kalabilir. Büyük adamlık ve büyük işler listesi oluşturun. Hafız olmayı da doğal bir basamak gibi tutun onun önünde.

 
– Sakın dua etmeyi basit gibi görmeyesiniz! Olsa olsa bu büyük iş Allah’ın lütfu ve inayeti ile olur. Ona sığınıp yardımını dileyenler bu büyük nimete erebilirler. Sabredeceksiniz. Dua edeceksiniz. Allah’a sığınacaksınız.

 
– Sizi bir farklı imtihan daha bekler:

Akrabalarınız ve yakın komşularınız, çocuğun öğretmeni, bunlar size ‘çocuğun geleceğini yakmamak’ üzerine nasihatler edebilirler. Çocuğa merhamet etmeyi söyleyebilirler. Kulağınıza tıpalar tıkayın ve bu sözleri içine sokmayın.

 
– Diğer çocuklarınızla bu yavrunuz arasında denge kurmayı ihmal etmeyin. Bu yavru ile ilgilenmeniz diğerlerinin nefretine sebep olmasın.

 
Rabbim sizi emelinize kavuştursun. Hafız anası, Kur’an’ımıza hizmet eden mübarek bir aile sahibi kılsın.

Comments are closed