Soru: Selamün aleyküm hocam. Eşimle birlikte cevabını merak ettiğimiz soru şu: Evlenmeden bir müddet önce eşimle tanış dahi değilken bankada çalışıyordum. Sizin vesileniz ile çok şükür ayrıldım, şu anda memur olarak çalışıyorum. Bankada iken kazandığım paralardan biraz birikmişim vardı. Evlenirken arabayı bu paralardan aldım diye hatırlıyorum. Beyaz eşyanın bir kısmını alırken, mobilyanın bir kısmını alırken de kullanmışımdır bu paraları, net olarak hatırlayamıyorum tabii. Masrafların bir kısımını da sonraki işlerimden ve şu anki işim olan memurluktan kazandıklarım ile aldım. Ayrıca, eşim de ben de öğrenci iken KYK denen devletin verdiği öğrenci kredilerine de bulaştık. (KYK borçlarımız bitmek üzere).
Hocam, güzel bir tevbe ve af olunmak ve bu faiz pisliğinin kirini atabilmek için, aşağı yukarı bir hesap yapıp kirli paralar ile aldığımız tüm eşyalardan kurtulmak mı gerek? Eğer öyle ise bunları durumları kötü olmasa da yakınlarımıza dağıtabilir miyiz? Örneğin, babam arabamı seviyor ve kendi arabası yok. Yoksa ihtiyaç sahiplerine/fakirlere mi dağıtmalı? Ya da yaklaşık olarak bir meblağ hesaplayıp onu peyder pey sadaka olarak mı dağıtmalı? Aklıma gelenler bunlar. Ahiret günü haram yemiş ve tevbesini edememiş şekilde huzura çıkmak istemiyoruz. Müslümana yakışan, Allah’ın hoşuna gidecek olan, siz olsanız ne yapardınız, onu soruyoruz. Allah sizden, ailenizden razı olsun.
Cevap: Selamun aleykum.
Ne güzel bir hayat oluşturmaya çalışıyorsunuz. Tebrik ederiz sizi. Allah’tan ayağınızı sabit kılmasını dileriz.
Eşyalardan kurtulmanız şart değildir. Tevbenizde samimi kalın yeterlidir. İstiğfara her daim devam edin. Yine de tertemiz olalım istiyorsanız içinde faiz şüphesi olan eşyalardan imkânınız ölçüsünde peyder pey kurtulabilirsiniz. İhtiyaç sahibi fakirlere vermeniz en doğrusu. Arabanızı da babanıza hediye edebilirsiniz. Ancak bunları yaparken kendi ailenizi zor durumda bırakmamaya özen gösterin. Zira şeytan sizi keşkelerle bunaltır.
Mübarek olsun tekrar.
Allah’a emanet olun.
| Salih Eğridere
Comments are closed