SORU: Hocam, 20 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Ben, Ramazanlarda oruç tutan, arada bir işe/okula gitmeden vakti arta kalırsa sabah namazını kılan, ölünün ardından Yasin okuyan ve böylelikle İslam’ı hakkıyla yaşadığını düşünüp felaha kavuşan bir ailede neşet ettim. Bir sene öncesinde vesileler silsilesiyle önce namaz, sonra örtünmek nasip oldu, çok şükür. Okuyarak öğrendiğim şeyleri hayatıma katmaya çalışıyorum. Ama bu yolda engellerim var.
Annem 22 yıllık bankacı. Mesleğinin zirvesinde ama ‘ahiretin neresinde?’ sorusu beni kahrediyor. Birlikte namaza başladık ama emekliliğine iki sene kaldığı bahanesiyle bu işten vazgeçmiyor. Babam da gamsız, dertsiz, tasasız bir adam. Namazı yaşlanınca kılmayı düşünüyor sanırım, İslam hakkında sağdan soldan duyduğu kadarıyla bilgi sahibi, cumalara gitmek ona yetiyor! Derdime gelecek olursam; bir anda çok fazla değiştiğimi söyleyebilirim, haliyle yadırganıyorum. Ailem kabullenmekte, dikkate almakta zorlanıyor. Babam televizyon karşısında gevşeyip elindeki telefonla saatlerce oynarken, kalbimdekini Rabbim biliyor ya, istediği bir bardak suyu vermek bana zor geliyor.
Öğrendiğim, dinlediğim her kelimeyi paylaşma açlığındayken annem de babam da beni dinlemiyorlar, evlatlarının konuştuklarını kabul etmiyorlar, dikkate almıyorlar. Aslında çok eksikmişiz ama hala yeterli oldukları kanaatindeler. Günlük hayatta yapmamız gereken şeyler olduğunda susamıyorum (dedikoduda ‘yapmayın’ demek gibi) Onlar da bu halimden ötürü ilim yolundan alıkoymaya başlıyorlar beni. Evdeki muhabbetimiz eksildi. Ben bir odaya onlar bir odaya çekiliyor artık. Çoğu konuşmamız tartışmayla ya da istifadesiz sonuçlanıyor. Sabırla ve duayla ilim yolunda ömrünü adamış bir baba, Rabbinin rızasına ve evlatlarını en güzel şekilde yetiştirmeye ömrünü adamış bir anne için dua ediyorum. Ama onlara karşı tutumum sabırla ve duayla her dediklerini kabul etmek mi olmalı, yoksa doğru bildiklerimi söyleyip izin vermediklerinde bile ilim cemiyetlerine katılabilir miyim? Ana babanın rızası bu konuda ne kadar etkili? Evlat tarafından yapılan tebliğ belki de nefislerine ağır geldiğinden onlar için bunu daha hoş nasıl yapabilirim? Allah razı olsun hocam.
CEVAP:
Kızcağızım,
Allah sana sabırlar versin, ayağını sabit, kalbini canlı kılsın. Kızım, abartmana gerek yok; yaşadığımız ortamın adeta bir genellemesini yapmış oldun tarifinle. Yılmadan devam edersen sonunda kazanacaksın biiznillah. Sana özellikle dikkat etmeni tavsiye edeceğim noktalar şöyle olabilir:
a- Planlamalarına ve çalışmalarına kendini birinci sıraya koyarak devam et. Anne ve babanı hiçbir zaman bu sıralamada ilk söze konu yapma. Eğer onlarla şimdiki mantığınla ilgilenirsen şeytan seni kolay ezer. Sen anne ve babanı ıslah etmede etkin olamazsın. Onlarla uğraşırken harcayacağın enerjin kendine harcaman gereken enerjiden gider. Bu da senin için zarardır. Evet, onlar senin anne ve babandırlar, senin hayat sebebindirler ama onlarla senin konumun kadar uğraşmalısın. Aksi takdirde onları da inatlaşmaya sevk edersin. Seviyeli ve dengeli ol ki cazip kalasın. Cazip olduğunda da kısa zamanda etki edersin.
b- Kendini sürekli güçlendir. Bilgi takviyesi al. Oku, oku, oku. Seviyeli konuşmaları dinle. Not tut. Durduğun yerde birikimini tüketme yerine durdukça verim artıran bir siyaset izle. Mü’min arkadaş çevreni genişletmeye çalış. Olumsuz tiplerden de uzak dur.
c- Sıradan tartışmalara girme. Sorulana cevap ver. İkna etmeye mecbur hissetme kendini. Sen dağıtacak kadar değil, kullanacak kadar bilgi sahibisin. Kendini ve konumunu abartma.
d- Başta namaz olmak üzere ibadetlerini ihmal etme. Namaz senin için güneşi gördükçe büyüyen bir ağaç gibi olmaktır. Kur’an okuman ise bunu takviye eder. Belli zikirleri yapmaya alıştır kendini.
e- Evlilik konusunda çok dikkatli olmalısın. Özellikle senin bu hassasiyetlerini bilenlerin seni duygusal bir kararla yanlış evliliğe sevk edebileceklerini bilmelisin. İyi istişare et, uzun düşün ve sağlıklı karar ver. Duygusal olmaktan kaçın.
f- İslam ve Müslümanlar hakkında umutsuz ve moralsiz sözler dinleme, sen de tükenmiş bir Müslüman olma. Sen nasıl bir badireden geçiyorsan bütün dünya Müslümanları da öyle bir badireden geçiyor şu anda. Bu günler geçecek, Rabbimizin nimeti ile huzura ereceğiz. Bizin yolumuzun sonu cennetlerdir. Çilemize razıyız.
Rabbimizin hiçbir amelimizi karşılıksız bırakmayacağını biliyoruz. Sabredeceğiz ve kazanacağız kızım. Sabır ne demekse o kadar sabredeceğiz. Gerekiyorsa bütün bir hayatı sabırla donatacağız ve kazanacağız. Allah’ı ve cennetini kazanacağız. Sakın yılma ve dökülme kızım. Seni Allah’a emanet ederim. Sana dualar ederim. Sen de bana dua et.
Nureddin YILDIZ
Comments are closed