SORU: Evleneli iki yıl oluyor ve eşimle 2 yıldır haremlik selamlık mevzunu düşünüyoruz. Benim 2 kız kardeşim var eşimin bir erkek kardeşi var ve eşimin kardeşi de evli onun hanımı da var. Çeşitli zamanlarda bir araya geliyoruz. Mesela beyimin kardeşine gittiğimizde bir arada oturmamızın -tesettürlü- mahzuru var mıdır yoksa ayrı mı oturmalıyız? Veya eşimle ailemi ziyarete gittiğimizde; eşim, ben ,annem, babam ve kız kardeşlerim aynı odada bulunabilirler mi? Nur suresi 61. ayeti gösteren bazı kimseler, yemek yerken toplu şekilde bulunabilinir diyorlar. Birde misafirliğe eşimin arkadaşları ve hanımları da geliyor onlarla kadın erkek ayrı odada oturuyoruz ama akraba olunca yapamıyoruz. Arkadaş hanımlarıda tesettürlü ise bir arada oturulabilir mi yoksa hem akraba hem arkadaş meclislerinde kesinlikle ayrılmalı mı? Sosyal hayatta, kadın alış-verişte erkekle diyaloğa girebilir mi? Pazarlık yapabilir mi? Alış-verişte bulunması doğru mudur?
Özetle 2 soru:
1- Haremlik selamlık arkadaş ve aile içinde nasıl olmalı?
2- Çarşı pazarda ve toplum içinde kadın erkek ilişkisi nasıl olmalı?
Cevabınızı en kısa zamanda bekliyorum. Video olarakta yapılmasının tüm İslam kadınlarına faydalı olacağı kanaatindeyim.
CEVAP:
1- Haremlik selamlıktan maksat, birbiriyle (bekâr olmaları halinde) evlenmeleri caiz olacak bir erkekle bir kadının temas ve göz emniyetini sağlamaktır. Burada, illa kötü bir durum olacak diye araştırmanın gereği yoktur. Zira şeriatımız, insanların yapısı gereği düşebilecekleri en uç tehlikeyi bile dikkate alarak bizim için tedbirler getirmiştir. Haremlik ve selamlığın her zaman uygulanması mümkün olmayabilir. O zaman şu ölçülere dikkat edeceğiz: Beraber bulunulan ortamda kadınların kıyafetleri ve oturup kalkmadaki rahatlıkları, oradaki erkeklerin o kadın üzerinde izleme ve beyinde sonuçlandırma yapmasına imkân oluşturmayacak tarzda olmalıdır. Bu, sokak kıyafeti veya başka bir tarzla karşılanabilir. Ama ev içi kıyafetlerle bu güvenliğin sağlanması mümkün değildir. Eğer ev içi kıyafetimiz de bunu sağlıyorsa mesele yok demektir. Daha açık bir ifade ile şöyle söyleyebilirim: Mesela, gelen misafirler, bir önceki gelişlerine göre kadınlardan birinin hamileliğinin şu kadar ilerlediğini anlayabiliyorlarsa ya da erkeklerden biri, bir önceki ziyarete göre kadının biri iki kilo zayıfladığını hissedebiliyorlarsa, göz güvenliği sağlanamamış demektir. Siz buna kıyas ederek genel çizgileri çizebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken önemli husus şudur: Erkeklerin, çok yakın samimiyet sahibi olmaları gibi nedenler, kadının rahat olmasını gerektirmiyor. Zira dinimiz, kötüye karşı tedbirden önce kötülüğün zihinlerde bile oluşmaması için tedbir almaktadır. Bu ayrıntıya idrak edemeyenler, haremlik-selamlık olarak ifade edilen yaşam tarzını anlamakta zorlanmaktadırlar.
2- Kadının çarşı-pazar ticareti yapması dinimizin yasakları arasında değildir. Kadının, kendisini salması, ticareti rahatlama aracı olarak görmesi tehlikeye davetiye çıkardığı için sakıncadan söz edilmektedir. Bu da kadının imanı ile ilgili bir meseledir.
Allah’a emanet olunuz.
Comments are closed