SORU 1: Hocam Müslümanlar arasında çokça tartışılan bir konuyu sormak istiyorum. Yapılan düğünlerde erkeklerin ve hanımların aynı ortamda ağırlanmasıyla alakalı. 2-3 ay sonra bir düğün merasimimiz olacak inşallah. Şu soruların cevaplarına ihtiyacımız var. Kadınların erkekleri, erkeklerin de kadınları görebildiği bir şekilde bir düğün organize etmek uygun mudur? Düğüne gelen erkek misafirlerin gelin hanımı gelinlik kıyafetiyle görmesi caiz midir? İslam’a uygun yapılması istenilen bir düğün nasıl olmalıdır detaylarıyla anlatırsanız çok memnun oluruz. Mümkün ise bu konuyu video olarak anlatırsanız çevremizdeki çokça kimsenin istifade etmesi için kolaylık sağlayacaktır.
CEVAP 1: Evliliğiniz bereket kaynağınız olsun, Ümmet’in çoğalmasına, güçlenip sesinin yükselmesine sebep olacak bir yuvaya sahip olmanızı dilerim. İnsanlar düğünlere giderken, günlük kıyafetleriyle gitmiyorlar. Gelin-damat kadar süslenip düğüne gitmek adettir. Belki de gelinin yakınları, gelinden de daha alımlı hale gelip düğüne katılıyorlar. Buna göre, düğündekilerin mahremiyet kurallarına uymamaları halinde bile bile harama teşvik söz konusu olacaktır. Onun için Müslüman, erkeklerle kadınların birbirlerine muttali olabilecekleri bir yerde düğün yapmamalıdır. Böyle bir düğün talebinde ısrar edilmesi durumunda da evlilikten vazgeçilmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Müslüman bir hanımefendi ister düğününde olsun isterse başka bir yerde, daha sonra kimlerin izleyeceği belli olmayan bir filmde görülmemelidir. O esnada akraba ve benzeri isimlerle yanında bulunanların korumaları mümkün olamayan bir filimde görülmek doğru değildir. Kaldı ki, çok geçmeden eşi olarak filmde görülenle de iki yabancı durumuna düşmeleri olası bir durumdur. Allah Teala bize dünya nimetlerinden tamamen uzak kalmamızı emretmiyor ama bizim de haramlara dikkat etmemiz gerekir. Evlilik gibi bir mübarek müessesenin haramlarla iç içe kurulmasını nasıl kabul edebilir de sonra da Allah’tan bereket dileriz? İnsanların üç beş günlük tebriklerine kanarak Rabbimizden uzak kalamayız.
SORU 2: Esselamualeyküm Hocam. Aslında daha önce de sormuş olduğum bir soruyu, sınırlarını daha keskin bir şekilde belirlemek ve ona göre hareket etmek adına tekrar sorma ihtiyacı hissediyorum. Bir düğün yapacağım inşaallah. Ve bu düğünün İslami esaslarımıza, sahabe düğününe ters düşmemesi adına hassasiyet göstermeye çalışıyorum en başından beri. Nişanda haremlik
selamlığa dikkat edilmesi, düğün yemeğinin helal gıda standartlarına uygun olması, aşırı harcamaya ve gösterişe dayanan bir düğün olmaması adına uğraş veriyorum Allah’ın izni ile. Düğüne 15 gün var ve beni en çok terletecek dönemece geldim. Bu noktada cevabınız benim için çok önemli. Kına gecesinde hanımlar kendi aralarında oynamak istiyorlar. Yörelerimize ait oyun havasına yönelik müzik ile bunu yapmak istiyorlar. Bu konuda günaha fetva aramak niyeti ile size yazmıyorum. Sadece haramın sınırlarını tam bilmediğim için soruyorum Hocam. Bu konularda, detayı bilecek kadar bilgi sahibi değilim. Bir yandan şehvete, ahlaksızlığa sürüklemeyecek müziklerin haram olmadığını bu yüzden sadece müzik çalınmasının sakıncalı olmayacağını belirtenler, bir yandan sadece def çalınabileceğini söyleyenler, bir diğer taraftan onların da haram olduğunu iddia edenler, yine bir başka taraftan “aman canım, düğün mü cenaze mi, oyunsuz olmaz diyenler”… Açıkçası bu konuda bilgi sahibi olmadığım için, bu haramdır olmaz diyemiyorum. Net bir bilgi verirseniz Allah’ın izni ile bu şekilde düğünümü icra etmek istiyorum. Şimdiden teşekkür ediyorum. Allah’a emanet.
CEVAP 2: Selamünaleyküm. Sadece kadınların kendi aralarında izleyecekleri zilsiz def için müzik olarak caiz denebilir. Bunun dışında müziğin caizi yoktur. Direnin, Allah sizi rızasından ayırmasın. Size dualar ederiz.
Comments are closed