Soru: Selamun aleykum ve rahmetullahu ve berekatuhu. Hocam sizi yeni takip etmeye başladım, videolarınızı eşimle birlikte izliyoruz. Evde iki çocuğumuz var; biri 15 yaşında erkek, diğeri 5 yaşında kız. Hocam ben çocuklarımın Allahu Tealayı tanımalarını ve Peygamber Efendimiz’in izinden gitmelerini çok istiyorum. İmanlı bir şekilde yaşamayı, zamanı gelince Rabbimin yanına ailecek gitmeyi istiyorum. Şunu sormak istiyorum; çocuklarım için nasıl bir başlangıç yapmalıyım? İkisinin de yaşları farklı, salgın sebebiyle evdeyiz ve bu süreci güzel kullanmak istiyorum hocam, neler önerirsiniz? 15 yaşındaki oğlum Kur’an’ı öğrendi aslında ama devamlılığı yok, nasıl bir yol izlemeliyiz? Allah’a emanet olun.
Cevap: Selamun aleykum,
Evlat, tam bir imtihandır. Çünkü emanettir. Allah’ın bizlere ikram ettiği güzelliklerdir. Bu yüzden de korumayı emretmiştir. Ne mutlu size ki bu şuurla yaşama gayretindesiniz.
Genel olarak, çocuklarımız ile ilgili şu notlara göre bir yol izleyebiliriz:
Ana hedef, çocuklarımızın ahlâklı olmasıdır. Kaliteli insanlığı olan bireyler olmalarına odaklanmalısınız. Bunda sizin örnekliğiniz çok etkilidir.
İlk maddeye ek olarak onların bu minvalde bir çevre ile bağlantı kurmasına özen gösterin.
Kur’an öğrenmesi güzeldir ancak ondan da güzeli Kur’an’ımızı yaşamaktır. Çocuklarımıza Kur’an’ı yaşamak için öğrendiğimizi vurgulamayı ihmal etmeyin.
Küçük çocuk abisinin izinden gidecektir Allah’ın izniyle. Lakin kız olması hasebiyle ona özel kız arkadaşlardan oluşan çevreyi de kurmalısınız.
Abi için, mahremiyet, ergenlik gibi konuları anlatacak bir abi bulmalısınız. Akrabadan olur, dostlardan olur, ancak anne babanın bunu yapması zordur.
Çocukların karakterleri, huyları kesinlikle doğru tespit edilmelidir. Onları bıktırmadan, soğutmadan yol almayı unutmayın. Bu konuda çocuk eğitiminden anlayan, itibar ettiğiniz insanlarla çocuklarınızı buluşturmaya gayret edin.
Özellikle Kur’an okuması konusunda çok dikkatli olun. Kaş yaparken göz çıkarmamak gereken bir zamandayız. Sevdirmek her şeyin öncesinde gelmelidir. Severek olsun, beş sene geç olsun. Sevmedikten sonra hafız olmak bile işe yaramayacaktır. İstekli oldukları anları yakalayın ve azdan yakınmayın. Bir satır olsun, her gün olsun mantığıyla hareket edin. Her gün olmasa bile haftanın belirli günü/günleri şeklinde düşünün.
Sakın acele yol almayın. Hiç geç değildir. Dengeli hareket etmek bu işin şifresidir. Sabırla, istişare ile ve dua ile…
Çocuk aile ilişkisi çok güçlü olmalıdır. Anne ve baba çocukları ile rahat muhabbet edebilmelidir. Böylece çocuk da anne babasına rahat açılabilmelidir.
Ailece kitap okuma saatleri yapılabilir. Toplu olarak bazı akşamlar, olabilirse her akşam, 15 dakika Yaşar KANDEMİR Hoca’nın “PEYGAMBERİMİN SEVDİĞİ MÜSLÜMAN” kitabı aile kitabı haline getirilebilir.
Şeytanın çocuklarımız üzerinde bizden daha fazla proje ürettiğini unutmayalım. Onun bozduğundan çok çalışmak bizim vazifemizdir. Bu sebeple, ne kadar dikkatli olursak olalım, sınavda olduğumuzu unutmayalım. Çocuklarımız için kendi kulluğumuz, dayanma gücümüz ve Allah’a güvenimizi de her daim canlı tutacak yatırımları kendi adımıza sağlamak zorunda olduğumuzu bilelim.
Allah’tan, afiyet içinde yaşamanızı ve umduğunuza kavuşmanızı niyaz ederiz.
Salih Eğridere
Comments are closed